Puppy (Cadell)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaPuppy

Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra escultòrica Modifica el valor a Wikidata
CreadorJeff Koons Modifica el valor a Wikidata
Creació1992
Gèneretopiary sculpture (en) Tradueix i art públic Modifica el valor a Wikidata
Movimentneo-pop Modifica el valor a Wikidata
Materialacer inoxidable Modifica el valor a Wikidata
Mida9,1 (longitud) m
Col·leccióMuseu Guggenheim (Bilbao) Modifica el valor a Wikidata

Puppy (Cadell en català) és una escultura realitzada per l'artista americà Jeff Koons l'any 1992. Representa un cadell caní de la raça West Highland White Terrier i està format per una estructura d'acer coberta de flors. Originàriament, l'obra va ser encarregada i instal·lada a Bad Arolsen,[1] on hi va ser des de 1992 fins que es va tornar a erigir al port de Sydney e 1995,[2] i el 1997 la va comprar The Solomon R Guggenheim foundation per al Museu Guggenheim de Bilbao. Hi ha una còpia de l'obra, que l'empresari americà Peter Brant, marit de la model Stephanie Seymour, va encarregar a Koons per la seva finca de Connecticut.

Història[modifica]

L'obra va ser l'escenari d'un intent d'atemptat de l'organització armada Euskadi Ta Askatasuna. El 13 d'octubre de 1997, l'escamot Katu, format per Eneko Gogeaskoetxea, Kepa Arronategi i un tercer home no identificat, disfressats de jardiners, haurien intentat col·locar tres testos amb fins a 12 llançagranades. Foren aturats per l'ertzaintza Txema Agirre, a qui els militants van disparar i va morir posteriorment.[3] Es va sospitar que el seu objectiu era fer-les explotar via control remot el dia de la inauguració, en què hi assistiria el monarca Joan Carles I d'Espanya.[4]

Anàlisi[modifica]

Es pot considerar Puppy una obra dedicada al sentimentalisme, en utilitzar com a elements principals les flors i els gossos, així com un contrast entre la imponència en la mida de l'obra i la seva aparent frondositat amb la candidesa dels elements i la puerilitat dels elements principals, el gos i les flors.[5]

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Puppy
  1. «JEFF KOONS' PUPPY» (en anglès). Atlas Obscura. [Consulta: 20 abril 2015].
  2. Burgen, Stephen. «Guggenheim Bilbao asks for €100,000 to restore Jeff Koons’ Puppy» (en anglès). The Guardian, 12-07-2021. [Consulta: 13 juliol 2021].
  3. Igea, Octavio. «El día que ETA asesinó en el Guggenheim» (en castellà). El Correo, 13-10-2017. [Consulta: 13 juliol 2021].
  4. «ETA pretendió atentar contra el Museo Guggenheim» (en espanyol). El País, 14-10-1997. [Consulta: 20 abril 2015].
  5. «Jeff Koons - Puppy» (en espanyol). Guggenheim Bilbao. [Consulta: 20 abril 2015].